31 май 2009

Странна медия

Днес си рових по блоговете, и от Иво, отскочих на Аферата.
Не бях чел скоро там. Първо, разбира се ми нанправи впечатление челната реклама на Яне с разперената си ръка и гръмки призиви...
На второ място ми направи впечатление 2-3 заглавия в които неговото име се спеменаваше - ама така някак с голямо пристрастие. Учудих се и леко се подразних, но нали отдавна не бях влизал тук...

Та в разгара на раздразнението си съзрях една анкета "На кого бихте продали гласа си" и инстинктивно гласувах за моя фаворит. Като разгледах резултата, очаквах да видя Яне на водещо място, и с неразбиране приех водещия резултат "Не пРодавам".... в първия момент.

Очевидно резолюцията на комп-а ми твърде голяма и буквичките ми убяхгваха, но в комбинация с раздразнеинето ми бързото решение на п(Р)одам гласа си ми изиграха лоша шега.

Мога да кажа, че заигравката на Афера е найстина сполучлива и особенно подхожда на идеите на Яне. Вече не се учудвам на новата визия на АФЕРАТА.

И така, да очакваме следващия епизод

Признавам, че рекламата си я бива - възползва се от всичкия напредък на техниката и човешкото въображение (настроение)...

25 май 2009

Коментарите за и-маркетинга по-долу

ooop's май сървъра се прецака. (след работно време)

Съжалявам за празния пост, но беше ЯКО!!!

Бях въвлечен в кампанията на Синята коалиция. Аз по принцип съм си увлечен там, но сега се оказа, че съм кандидат евродепутат. Да, дори всички медии за това говорят. Не сте ли чували? вижте новините....

Всъщност накои гении на маркетинговото изкуство, съчетано с умело боравене с интернет приложения, са направили сайт, където всеки може да си изфабрикува новина.
В конкретния случай новината беше, че "...никому неизвестният Стефан Василев (името е променлива), води успешна кампания за място в сините листи за ивро парламент - ама супер успешна!!!"
Не съм гуру в и-нета и вероятно има доста пропуски от техническа гледна точка, но маркетинговия подход е много удачен.

Разбира се не се знае чии интереси обслужва - само можем да си представим. Може също да си представим и какво друго да очакваме от "най-бързо развиващата се медия" - имам предвид интернет.
Всъщност, утре не трябва да се учевдаме ако видим добре фалшифицирани новини, представени дони на почти официален сайт на някоя водеща медия - например: www. mediapool.222.bg

Така че внимавайте какво четете!!!

Новите лица в политическия (интернет) маркетинг



Цялата новина тук

Коментарите утре...

23 май 2009

Новата ми страст

Имам си нова цифрова джаджа Panasonic DMC fz28

Ето я и нея



А ето и какво прави



Много съм щастлив. Любимата ми я подари за рождения ден и смятам да я използвам по предназначение. Досега снимах с Sony DSC-S40 което си купих преди 3-4 години с една лятна премия. вършеше ми работа, защото е малко и дори в джоба на ризата не тежи много.

Но сега си имам нова страст - и ще снимам много!!!!!
Всъщност имам да се уча още......


P.S.
Това е Черни връх с 18х увеличение Много якоооо.

11 май 2009

Културата на пътя - Пътя на културата

Отдавна си мисля да подема тема за културата на пътя, разума зад волана и някои глупави неуредици по пътищата, които карат хората да карат лудо. Но все отлагам за после, и после, и друг път....
По-важното е обаче, не да пишем за това какво и как да правим, ами да ГО правим.

Да го правим всеки ден, във всеки момент, без компромиси, без да казваме "сега бързам и за това", и други оправдания.

Ще споделя какво се опитвам да правя на пътя за да направя света по-добър:
- не минавам на червено никога! Опитвам се и на късно жълто да не минавам, защото не знам дали някой няма да мине на ранно зелено.(е не винаги се получава, но се старая)
- когато съм с предимство, дори и на зелено не разчитам на него 100 % - оглеждам се, някой ненормалник да не мине през мен.
- слагам си колана и го изисквам от пътуващите около мен, не защото ченгетата ще питат, ами защото не знам кога някой идиот ще навлезе в насрещното и.....
- карам на фарове - винаги!!!! когато колите наоколо са с включени фарове ги виждам с периферното зрение дори без да ги гледам. искам и мен да ме виждат! Така тия дето тръгват да изпреварват пред мен ще ме видят дори и да забравят да се огледат.
- по правило спазвам основните знаци по пътя, а те за мен са следните:

Спри,


Отдай предимство,


Не изпреварвай (по скоро маркировката на пътя, а не самия знак)


За ограниченията на скоростта си имам своите критерии в зависимост от опита ми и преценката за пътя. Не мога да кажа че спазвам ограниченията - напротив, но по принцип не намалявам в последния момент преди завой, не взимам завоите с "максимално допустима" скорост и не изпреварвам ако не съм сигурен в скоростта си и разстоянието между колите насреща.

Има знаци дето не ги разбирам много. Например:
- На път разделен с мантинела, без да има кръстовища наблизо, пешеходна пътека или други предпоставки за бавно каране има ограничение на скоростта 50 км. или 60.
- караш си по същия такъв път, където обаче е  разрешено с 80 и изведнъж знак за пешеходна пътека с ограничение 50км. Знака обаче е поставен на 150-200 мт от пешеходната пътека. Така е по правилник, който сигурно е писан през седемдесетте години, когато на колите наистина са им били нужни 200 мт за да намалят скоростта с 30 км в час.....

Направо съм БЕСЕН по повод неуредиците по малките улички в София, които се водят двупосочни, а в същото време са паркирани коли от двете страни на улицата и дори в едната посока колите трудно пробиват, а като дойде кола насреща става задръстване. не се сърдя на паркиралите шофьори, защото смятам че предназначението на улиците е за придвижване и паркиране на коли. Защото улиците обслужват гражданите, които живеят на тях, имат бизнес там или просто имат работа, която трябва да свършат. А работата на управата на града е да създаде условия за това.

Така че смятам за приоритетен проблем пред Столична община организацията на движение по малките улички в центъра, където все още са двупосочни, а също и по кварталите, където е направо ад!
Всички успоредни улички трябва да са еднопосочни с място за паркиране от дясно. Където е възможно смятам че паркирането трябва да става под 45 градусов ъгъл, така се пести най-много място, лесно е за паркиране и изтеглянето става по-бързо.

Разбира се не съм щастлив от скритите знаци, които са поставени не за да се виждат, а така че да са причина да те глоби някой.

Изграждането на метро лъчите напредва и вероятно ще облекчи трафика към центъра. Но смятам, че около кварталните метростанции трябва да има безплатни паркинги, където хората да си оставят колите, велосипедите, моторите, и да се мяткат на метрото. Иначе само две линии трудно ще покрият звездообразната структура на града и кварталите. А паркингите да са безплатни (поне срещу карта за метрото), защото иначе българите няма да ги ползваме....
И така: нека всеки от нас да се грижи за живота, здравето на съгражданите си. Така на принципа - Всеки народ си заслужава управлението, ще можем да очакваме и управляващите да се грижат за нас. А някой хубав ден, когато докажем че сме наистина разумен народ, който може да направлява живота си же можем сами да си гласуваме законите в зависимост от това как ни е най-угодно - на референдум.

За сега обаче всичко зависи от; съвестта на всеки от нас да пази ценностите си и те да не противоречат на обществото.

04 май 2009

Малката косматка на покрива

 


Могила с трева образувана на покрива на блок в кв. Света тройца.

Вероятно някой преди време си е садил пролетни лаленца и други цветенца или "екзотични тревички"...
Сега е запустяло и буренясало.

А може и да има наистина функцията на Могила, кой знае?

02 май 2009

Надцакване

С приближаването до изборите кампаниите на претендентите се изострят.
Станахме свидетели кат „Големите” си мерят онези работи, като се опитваха да решат проблемите с боклука.
Борисов се опита да измести концесионерите на боклука, които са оплетени като свински черва по всички нива на държавната и общинска администрация, и да се направи на мъж, като се опита да се справи със ситуацията. Вярно София беше потънала в боклуци и тъкмо горе долу се реши проблема, когато Станишев използва тази слабост в управлението на общината и се намеси, като създаде Правителствен кризисен щаб за справяне с боклука на София.
Е беше малко късно, но за целите на изборите – върши работа.
От този момент двама почнаха да се надцакват кой чисти повече София. Коли на различни фирми по чистотата дебнеха всяка полу-пълна кофа за да я отбележат в списъка. Медиите също се намесиха като търсеха пълни кофи да ги снимат. Дори се стигна до обвинения че „някой” нарочно разхвърля боклуци из София за да се създаде впечатление на криза.
Сега, София не че е чак толкова чиста, но като че ли не помним да е имало толкова хора които да я чистят.
Има още малко време до изборите, но си мисля че ако двете момчета се захванат да кърпят дупки по улиците ефекта ще е поразителен – достоен за рекордите на Гинес. Статистиката ще отразява колко тонове асфалт се е налял само за два месеца, колко пари са похарчени за това, колко нови работни места са открити и т.н.
Въобще, това би могло да е най ефективната и полезна за обществото рекламна кампания.

Сега обаче се появяват нови играчи.
Вероятно ще видите в рекламите на Google банер с бате Бойко и някой който го подкрепя. Друга реклама пък показва кой стои зад Бойко, и кой е той? На адреса www.boykostov.org някаква партийка – НОВА ЗОРА, се опитва да свърже двамата като цели да се намести в тези избори.
Наистина от маркетингова гледна точка подхода е много добър. В България вече всеки разумен човек ползва интернет, и неминуемо попада на рекламите на Google.
Разбира се подкрепата на Партията Майка, не остава незабелязана. Все пак, рекламите в Google струват пари, въпреки че си остават най евтиния и ефективен начин за политическа изява.

Много се подразних от тази кампания и поставих филтър на рекламите, които да ми се появяват в блога - поне да не го гледам на в моя свят.
Призовавам всеки който управлява google реклами на сайта си да филтрира този сайт, защото това е една гнусна кампания, която е спонсорирана от комунистите и от нея ще изплуват още по-гнусни неща.