12 май 2024

Лунар фест - за по-европейска София

Снимка: © Стефан Василев
 

Тези дни има Лунар фест. Емблематични сгради, с красиви фасади в центъра на София се осветяват с 3D мапинг послания за един по-добър свят.

Пълчища хора кръстосват улиците на града, за да видят цветните произведения на съвременото изкуство за изразяване въргу градска архитектура и най-вече да се социализират. Потоците пешеходци са толкова гъсти, че там където се пресичат с уличния трафик, автомобилите е невъзможно да преминат. И разбира се стават конфкликти.

Мнозинството от вървящите са дошли с колите си, въпреки че и миналата година са го правили и са проклиняли земята, че са попаднали в този АД от труден трафик. Вероятно някои от тях са дошли с метро или останалия градски транспорт.

Тази година, полицията беше затворила някои улици за да избегне конфликти, а и по-голямата част от площада пред Храм-паметника АЛ.Невски вече е постоянно пешеходен, но много други улици бяха отворени за движение и там, където има пешеходни пътеки беше неспирна река от хора.

Много от това ми припомни Рим, който обикалях като турист преди 20 години и се чудих на пълчищата туристи как пресичат кръгови кръстовища с предимство и все така лудият трафик по улиците продължаваше да се движи.

Мисля, че подобни събития в нашият град са най-големият стимул да се ограничи движението на автомобили в центъра, по простата причина, че в такива случаи то става физически невъзможно. И миналата година по същият повод си помислих, че с такива събитие София се превръща в европейски град, а сега вече и хората на София и околностите, трябва не само да се чувстват европейци но и зда мислят по европейски за п

общността си.

Напоследък, едно преустройство на града ни за по-човешка София, отново стана повод за конфликт между хора, които мислят предимно за собственото си удобство и обществения интерес. Аз съм израстнал в центъра, ползвам активно абонамент за Синя зона, но няма да имам нищо против силно да се ограничи влизането на автомобилен трафик в центъра и да се стимулира ползването на градски транспорт, велосипеди или ходене пеша. Все пак, града ни не е толкова голям.

Методите за това са:

- платена зона за движение (онзи кръг, който направиха като ЕКО ЗОНА, лесно може да стане платено влизане (с СМС или абонамент).

- високи цени за паркиране, което да се обоснове и от по-малкото паркоместа и по-тесни улици - целта на това е да откаже хората да ползват автомобил, дори да живеят в центъра.

Сигурно има много други инструменти да се адаптира градската среда, така пе да се обърне към хората, вместо към автомобилите. Не съм урбанист, но виждам, че градът ни расте като население, а тези хора трябва да имат пространство за качествен живот.

Всъщност, тенденциите за развитие на живота ни са в друга посока, но съзряването на българското обществото става бавно.