08 февруари 2009

Going green (Позеленяване)

От времето на моето детство си спомням, че по улиците нямаше толкова коли и транспорта беше доста по различен от сега.
Спомням си червените автобуси Икарус, които тогава бяха почти съвременни и не цапаха толкова като този тук.


Да, познатите червени "кренвирши" бяха радост за окото.


Като се има предвид че алтернативата беше това:И това:А пък автобуси като този долу ходихме на училищни екскурзии:Дааа, старите червени Икаруси кръстосваха улиците на София, и от далече се разпознаваха че са автобуси по цвета им. Тролеите бяха сини, трамваите жълти.

Дойдоха обаче "размирни" времена и СКГТ се обзаведе с автобуси Мерцедес и Ман като този тук:Мисля че ги бяха купили на старо от Германия.
После разбира се прословутия завод Чавдар в Ботевград копира автобуса и направи нещо като това:И какво стана? Автобусни транспорт от ЧЕРВЕН стана ЖЪЛТ. Е и червените Икаруси продължиха да возят хора, но се усещаше че времето им минава. Почнаха да пушат повече, да се чупят по пътя....
по късно дойде времето на Рекламите по градския транспорт. Автобусите, тролеите, трамваите се появяваха в най-различни цветове. Беше трудно да познаеш от далеч какво те приближава...

Напоследък автобусите от градския транспорт позеленяяват, като тези тук:Автобусите в София стават "зелени" в буквалния и в преносния смисъл.
Имаме си автобуси на природен газ като този тук:Тези автобуси са фабрично с двигатели на природен газ, който отделя значително по-малко вредни емисии и в общи линии оправдава понятието Зелен автобус (въпреки че този тук е Бял)


А най се зарадвах на този Икарус, който в детството ми е бил ЯРКО червен, после вероятно пребоядисан от някоя реклама, а сега е със сменен двигател и работи на метан.Чудя се кога ли ще дойде времето у нас да има такива автобуси:
А най бих бил щастлив ако някой ден успея на направя ТОВА


Е до тогава, ще се радвам и на някой хибрид или на нещо като този COOPER

2 коментара :

  1. "Пожълтяването" беше темане пред новите ни "братя"- хамбургерите.

    Не зная обаче на какво се дължи "позеленяването"... Може би така са наредили по "петолъчката" от Брюксел...

    ОтговорИзтриване
  2. Искрено се надявам Позеленяването да е свързано със "замърсяването" от ЧЕРВЕНИ и ЖЪЛТИ автобуси и други разни....

    ОтговорИзтриване