23 декември 2012

За референдум или Против

Изображение: http://insideclimatenews.org/
Предстои ни първият референдум в съвременна България и до някъде това е тест дали можем като народ да взимаме пряко решения за управлението си.

Понеже вече видяхме, че тези които избираме не винаги ни мислят доброто или пък поне масата от хората така смятат и затова всеки следващ път избират различни на власт. Затова сега народа узря да избира пряко.

Странното е, че уж народа избира, ами пак управниците му "дават възможност да избира". И тук идва въпросът "Какво биха искали този път от нас?"

Иван Бедров го е казал - управляващите и техните основни опоненти прехвърлят отговорността от решението на избирателите. Всеки от тях със своите цели...

И след кратки спорове за пред медиите се оформи въпрос, чийто отговор нищо не значи:

"Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”

Какви са възможните отговори:

Ако кажем ДА - значи че народът е съгласен да развиваме ядрена енергетика, чрез нова ел.централа или стара - все тая. Искаме да има атомен разпад наоколо, със всичките му плюсове и минуси. При такъв отговор, всяко следващо правителство може да реши да го направи или не.

Ако кажем НЕ - значи, че народът не иска да има атомна енергетика или пък не иска нова атомна централа, или пък... каквото реши следващото правителство. Защото отговорът НЕ на въпроса ДАЛИ е толкова уклончив, колкото и отговорът ДА на въпроса ДАЛИ ПЪК НЕ...

А именно, въпроса така е оформен, че отговорът НЕ, не дава ясната воля на народа, дали да развива ядрена енергетика или не.

Отговорът НЕ на този въпрос, може да значи, че хората не искат ядрена енергетика защото тя е мръсна, защото е обвързваща с окови, 

 или защото търсят нови посоки за развитие на човечеството. Но в същото време може да значи, че просто не искат Белене или нова площадка. Именно за това въпроса е зададен така, че да може да се интерпретира според нуждите. Дори да отговорим НЕ на този въпрос, посоката на развитие на енергетиката може да се развие отново в "евтината" ядрена енергетика, но на друго място или време. Всичко е въпрос на интерпретация.

Ако наистина искахме да поставим въпроса на 1 карта трябваше да го зададем така:

"Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България"

Тогава ако хората кажат НЕ, нямаше да има интерпретации повече.

Ако не гласуваме изобщо - тогава показваме на управляващите, а и на останалите като нас, че не сме съгласни с така зададения въпрос, че не искаме да поемем отговорност с нашия отговор или че за нас неделната доза винце с пръжки е по-важна от някакъв си референдум.

Всяка от причините си има своите достойнства, но този вид протест не помага и на най-благородните идеи за противопоставяне на статуквото управляващите да диктуват нашите отговори под формата на уклончиво зададени въпроси. Защото както и преди, ако хората не гласуват твърдите ядра на отделните групи ще стават все по силни, а лесно купените гласове отново ще ни създават чувството, че нашето мнение е изтъргувано.

За това винаги когато имаме възможност трябва да отстояваме мнението си. Каквото и да е то! Дори и да изглежда безсмислен 1 вот в повече дава статистически сигнали за нагласите на хората и определя посоката на развитие на страната. И понеже политиката така е устроена, че винаги манипулира хората, които нямат собствено мнение, колкото повече мнения са изказани на глас, толкова повече народа ще покаже че е узрял и способен да преценява какво е добро и какво лошо за него. А това ще е ясен сигнал за самите политици...

Така че ГЛАСУВАЙТЕ! Защото колкото повече хората сме ангажирани в политиката, толкова по-малко политиците ще си позволяват да ни манипулират.