29 юли 2010

Работодатели vs Служители

Защо в тая държава хората си вършат работата само когато някой ги накара, сякаш това не е тяхна работа а на техните работодатели, които само експлоатират служителите си за без пари?

Ето една главоблъсканица:
Дали защото работодателите плащат малко - служителите не си дават зор?
Или работодателите плащат малко защото производителността на хората им е на отрицателно ниво.... ?

Като за яйцето и кокошката, само че на тази учените намериха отговор!

Обаче аз имам отговор на нашата главоблъсканица.
Българските работодатели се задоволяват с такива служители, защото и те самите са същите. А чуждите работодатели именно заради това са дошли тук - заради евтиния труд. Няма евтин труда, няма работа.

Интересното е, че нито работодателите, нито служителите, нито политиците имат интерес труда да поскъпва по различни причини:
- работодателите - разбира се поради факта че по-високите им разходи намаляват конкурентоспособността им и респективно тяхната печалба. Те обаче не правят сметка че с по-качествени материали става по-качествен продукт, защото в България качеството не е целта.
- служителите винаги искат повече пари, обаче могат да ги получат срещу повече задължения, а в България служителите се плашат от нови задължения или дори нови знания за това как да си вършат работата по-добре и да поемат повече работа.
- управляващите пък нямат интерес хората да се развиват, първо защото по-знаещи и можещи хора се управляват по-трудно, и второ защото самите управляващи имат същите негативни качества по отношение на личностното развитие като останалите хора и ако някой се извиси над тях ще се чувстват малоценни.


п.с.
аз съм един разочарован гражданин на страната, служител в моята фирма, и бунтуващ се бъдещ собственик на фирма!

Няма коментари :

Публикуване на коментар