02 ноември 2012

Дефицит на производството част 3. Америка - новия свят в нова светлина



Изображение: http://usa.usembassy.de/


Тази тема е продължение на темата Дефицит на производството - накъде след Индустриализацията (част1) и Дефицит на производството: част 2 Европа - стара но златна, където поставих основните тези и описах накратко Историята на производството в България и Европа

В настоящата трета част на статията представям един по особен поглед на

Производството в САЩ 

Америка е особено място. Каквото се пръкне там, става голямо. Големи са им тиквите, тръстиката, тревата; Големи са им чернокожите, големи са им амбициите, успехите... Големи са им пространствата и възможностите.
И как да не са големи, когато цялата страна е изградена като идеалното място за тези, които са я изграждали. Без исторически обременености, без скрупули от предишни поколения, без граница на алчността, морала или съвестта.
Новия свят е изграден от най-амбициозните хора, решили да променят своя живот, зарязвайки миналото, търсещи единствено и само лично развитие. Още от първите пилгрими установили се в Нова Англия, търсещи спасение от религиозни гонения на стария континент, бъдещите обединени щати привличат елита на човечеството по отношение на жажда за живот и просперитет. Не случайно се наричат Страна на неограничените възможности...
Тази нова нация, съставена от мултикултури, скорострелно преминава през всички етапи на развитие на цивилизацията. За 200-тина години, те минават от първобитни отношения, където само най-силния каубой оцелява, през ранни  и развити форми на колониализъм, революция и гражданска война, през борба за равни права на расите, на половете, на различните...
За последните 150 години само, тази страна обира елита на науката в цял свят. През последните 100 години, всички нови технологии намират популярност именно там. През последните 60 години след войната, половината свят е зависим от тях, а през последните 20 вероятно около 90 %.
Как са постигнали това? До голяма степен преселението на народите  се е случило защото на стария континент е станало тясно да се живее. Не само физически ами и идеологически. Не само от битово естество, ами и от биологично.
На новия континент човечеството намира място не само за свободна изява на своя дух, но намира необятни природни залежи, както от злато, земи и красоти, така и от нови храни и култури, които могат да изхранват много по-мащабно населението.

Именно това прави необходимостта от разгръщане на мащабите на производството.

Индустриалното производство отвъд Голямата вода, както всичко друго там е в огромни размери. От селското стопанство, където още преди 15 години едва 2 процента от населението изхранват 300 милиона и имаше голям излишък са износ, през химическата индустрия и фармацевтиката, където целия свят им плаща лицензи, до автомобилостроенето, около което бяха изградени милионни градове и което десетилетия наред вдъхновяваше и поддържаше милиони хора в начина им на живот.


Като първи във всичко, Америка първа се ориентира към производство на стоки в Далечния изток, като най-голям е бума на търговията с Китай започващ от края на 1970те и 80те, когато милиардната страна отваря своята икономика за останалия свят в следствие на провала на Културната революция от 60те и разбира се след смъртта на Мао.
Тогава прегрялата американска икономика започва да се затруднява да плаща високи заплати  в страната, а високата конкуренция търси все по-ниски цени. И естествения изход от тази ситуация е  изнасянето на производството там, където е по-евтино, и възможно най-диво и неразработено. Ползите за американските компании са, че в началото правят така наречените "инвестиции", строят заводи, съвместни дружества, изнасят машини, технологии, лицензи, а после внасят готови продукти за стотинки, които продават с десето-кратни равнища на печалба. В резултат на увеличаването на американско-китайската дружба, търговския баланс на двете страни се умножава десетократно да периода 1995 - 2005, като достига -201 млрд долара в полза на китайския експорт.
Според някои анализи причината за последната икономическа криза започнала още 2007 година, са именно тези огромни парични потоци излизащи от Щатите към Китай. Но всъщност зад всеки долар заминал към Китай стоят 5 долара печалба на американски компании в страната и по света, които в последствие остават на сметки на Кайманите.
В резултат на тази гениална игра на пари, производството в САЩ напълно се обезсмисли, като това остави обезнадеждени милиони хора, всеки от които с по няколко ипотеки.


Както казах в началото "В Америка всичко е голямо", за това и кризата им бе голяма и повлече всички останали след тях.


Следва:

Дефицит на производството част 4  Китай - фабриката на света
Дефицит на производството част 5  А сега на къде?