20 юни 2012

За протестите, бТВ, демокрацията и има ли това място у нас


протести, екология, цивилизация

Изображение: http://yurukov.net/

:
Не разбирам каква е тази кампания срещу бТВ по повод отразяването на еко-протеста на Орлов мост. Сякаш това е най-важната телевизия и единственото средство за информация в страната...
Вярно е, че протестите се правят не за да въздействат на властта директно, ами чрез мултиплицирането на събитието чрез медиите, но в днешно време медиите са повече от една телевизия.
И още нещо ако приемем, че това е най-популярната телевизия с 2млн. последователи и ако тя е толкова манипулирана, за какво трябва да се целят като аудитория именно нейните зрители???

Има медии които са журналистически и такива които са за забавление. бТВ е гледана много защото забавлява. А хората които живеят за да се забавляват не се интересуват от това какво става на улицата или в парламента.
Ако хората не се интересуват от съдбата си, за какво да се правят напъни да ги променим.

Точно това е демокрацията. Хората (болшинството) да се интересуват от съдбата си и да приемат държавата като своя собственост, за която да се грижат. А до тогава за България трябва да мине още едно поколение родено в робство.

Възбудих се по темата едва днес с този коментар в Dnes.bg


А ето какво е конкретно мнението ми за случая със спорния закон:

България е страна, която в цивилизационно отношение е джунгла, където има много малко цивилизация. Няма пътища, няма култивирани земи, има руини от стари цивилизации...
Тук е идеалното място да правиш бизнес. Защото има толкова много за правене. Проблема са само хората. Живели са в комунизъм и не знаят какво значи да притежават живота си, земята си, дома, страната си. А управляващите умело се възползват от това за лична изгода (ако не пари то поне още един мандат).
В случая със спорния закон, който дава по-широки възможности за култивиране на джунглата България, проблема не е че ще се култивира (цивилизова) дивата природа (джунглата), ами факта, че закона ще облагодетелства предимно определени хора с възможности. Хора, вече многократно облагодетелствани от ред правителства, от преди още да има правителства, които да хулим открито...

Проблемът с нашата крехка "демокрация" е, че до сега нито един политик не е отишъл в затвора за това, че се е възползвал от положението си. Нито един съдия, прокурор, полицай, доктор, директорка на детска градина или друга гадна паплач смучеща кръвта на тази държава и нейните обитатели не си е платил за това че се възползва недобросъвестно от положението си. Но това е така защото те всички се подкрепят. Това им е вродено. Още от времето когато шумкарите слязоха от планината и сложиха каскети. От времето когато ако не си "другар" си враг.
А тогава много врагове изчезнаха.
Елита на нацията.
Като в Катин...

Но да не се отклонявам от темата.
Тук е джунгла! И има толкова за правене, което може да даде хляб на хората, пари на пари-имащите, власт на власт-имащите и всички да бъдат по-щастливи.
За сметка на природата!

И какво да изберем в такава ситуация?

Хляб за нас или дървета за децата ни?


Ние скоро тръгнахме по пътя на свободното развитие. Не централно планираното, което да хвърля на народа по някоя трошица, а по пътя на свободния избор. Избора какво да работим, къде да живеем, кого да изберем да ни води, и дали да гледаме бТВ или не. Този избор бута хората напред в развитието си. Кара ги дори да ходят по главите на другите за да успеят. Този избор направи Германия паяжина от магистрали. Направи сърцето на Европа бетонно.
Този избор на това, какво е по-добро за нас сега, ни направи слепи и глухи за това какво е добро за целия свят.
И с тази ценностна система ние вървим напред. На там от където другите се връщат.
Време е да сложим ръка на челото и да протегнем поглед напред във времето. И да видим, че  това което имаме на този свят не е в джоба или в гаража. То е в аналите на последователите ни и то не тези на Форбс.