25 март 2012

Човекът е добро същество


По природа човек е създаден да обича.

Не да мрази и да вреди на ближния. Но развитието на обществото го прави такъв. Можем да стигнем до този извод, когато проследяваме развитието на човешкия живот. От самото раждане, растеж, съзряване, узряване, цъфтеж, плодотворност, зрялост и заник.
Ще започна с раждането и дори преди това, когато хормоните у майката я карат да цъфти и прелива от радост, а света в нейните очи изглежда по-светъл и красив. Още с първия симптом за бременност, в бъдещата майка преливат необясними до този момент вълни на вътрешна радост (разбира се ако самото забременяване не е някакво крайно недоразумение). Тази радост у майката е свързана повече с физиологичната потребност тя да упражни своите детеродни функции, но като оставим физиологията и практичната страна на нещата, новия живот радва родителите преди всичко с това, че дава надежда у тях за един по-хубав бъдещ период на развитие на човечеството.
Когато бебето се роди, то разбира се е абсолютно безпомощно и е на 100 % зависимо от родителите си. В онези първи дни на белия свят, след първоначалния шок от новата среда, бебето започва да опознава всяка част от света започвайки от гърдата на майка си, дъха й, гласа й, шума от автомобилния трафик наоколо и рекламите по телевизията. Във всеки момент то се развива и става все по-пълноценен и независим човек. Но точно в тези първи дни и седмици до 1-2 месеца, ние можем да видим в рожбата си, че човек по природа е добро същество.
В началото на житейския си път бебето няма емоции, няма навици, няма страхове, нито дори спомени (вероятно). То плаче за да покаже, че е гладно или му е студено, а не защото не харесва нещо или го боли. В онези „невинни” дни и седмици, бебето е изпълнено единствено с жажда за живот. Болката, мъката и несгодите са фактори, с които то ще се сблъсква по-нататък.

Но сега то е просто любов!

Забелязали ли сте, че първите му усмивки са само на сън. А какво може да сънува след като няма спомени? Това показва или че прераждането е факт или че в природата на човека има заложена първична доброта и положително настроение към живота. Забелязали ли сте, че бебетата не мигат с очи (почти)? Това значи, че те не познават стреса, нищо не може да ги изплаши и да ги смути. Може да слушате шумна музика край тях, да минава трамвай наоколо или самолет, но те ще го приемат за нещо нормално, което е просто част от света, в който те навлизат. И колкото повече го опознават, толкова повече ще различават доброто от лошото; Радостта от страха. Ще плачат, когато са тъжни и ще се смеят когато са щастливи. Понякога ще го правят просто защото така трябва… 

Но сега те са просто любов!

Забелязали ли сте, че с първите колики някои бебета не плачат, а просто се гърчат без да разберат какво им е. С навлизането в живота те ще се запознаят с болката. Започвайки с втората и трета ваксини. По натам ще усетят, този дискомфорт на тялото при все повече ситуации – когато си удрят главата, ритат твърди предмети, драскат си лицето, растат им зъби или пък ако случайно някой ги изпусне от високо...

Но сега те са просто любов!

Докато са бебета, те са обградени единствено от любовта на родителите. Те не познават други чувства, докато не срещнат други хора. На детската площадка, или в градината. В училище, в университет в борба за работа и успехи. Те ще се сблъскат с човешката природа – такава каквато тя се преобрази, когато човека стане част от обществото.

Но до тогава те са просто любов!

И това е нашата природа, от която ние постоянно се отдалечаваме.


*На Виктория - остани добро същество

12 март 2012

Инвестиции.ли

 Илюстрация: www.livenews.bg

Икономистите в България продължават да разчитат на чужди инвестиции за оживяване на икономиката, за кърпене на платежния баланс, за намаляване на безработицата. А всъщност чуждите инвеститори използват наличните в страната ресурси в тяхна полза, като влагат свои пари в това.
Това е естествен процес. Те имат пари и ги инвестират срещу доходност.

А защо да не стимулираме Български компании да използват тези ресурси и така интересите да остават в страната?

Ние постоянно се оплакваме, че нямаме пари, а правим безумни разходи за елементарни неща... Даваме повече пари за хляб, отколкото за месо. Плащаме на пет човека в офиса, вместо да инвестираме малко пари и повече усилия в софтуер. Поддържаме армия от държавна администрация, вместо да използваме развитата си над-средното европейско ниво интернет мрежа…

В тази статия в Инвестор.бг се представят данни за това, колко губим от чуждите инвестиции в България. Всяка компания, която инвестира в даден бизнес собствен ресурс, извлича ползите от него докато ги има и после продава бизнеса си и така си възвръща първоначалните инвестиции. В резултат тук остават само ниските заплати и осигуровките на хората, малко транспортни разходи на местни фирми и евентуално строително-ремонтни дейности. Дори ДДС не остава, защото всичко което се произвежда тук се изнася…

Защо  не можем сами да инвестираме и да печелим от собствените си ресурси?
  • Защото имаме ограничени финансови средства
  • Защото нямаме собствени стойностни продукти, които да реализираме
  • Защото нямаме пазари за реализиране на идеите си 

Горните три неща са основните приоритети, в които трябва да се насочат усилията на правителството за да стимулират собствените инвестиции. А именно:
  • Освобождаване на средства за вътрешно финансиране (защо ни е нисък външен дълг, като нямаме пари в хазната, а има толкова дупки за пълнене). Усвояване на еврофондове (защо ни е да плащаме членски внос, като не успяваме да ползваме облагите от членството си, а дори сами си поставяме бюрократски препятствия)
  • Стимулиране на иновациите, инвестиции в университетски програми за развойна дейност, стимулиране на технологичното усъвършенстване на производството.
  • Политика по стимулиране на потреблението и износа на български продукти, съпричастност на държавата към интересите на местните фирми (все пак те са виновни в бюджета да се трупат пари).

А да, не трябва да забравяме, че водещи "български" фирми са регистрирани извън България, някъде по островите и също не плащат данъци тук.