22 януари 2011

Как да прекратим договор с мобилния си оператор



Сигурно се е случвало на всички да имат проблеми с прекратяване на договор с мобилните оператори.
Дали защото смятате, че оператора ви мами или пък някой е успял да ви пробута „най-изгодния” тарифен план с подарък най-новия и най-ненужен апарат, а вие без да сте се замисляли за стария си договор, сте подписали с ускорено дишане и изплезен език новото съглашателство за робство.
По-късно ще разберете, че колкото и да опитвате да прекратите стария си договор представителя н оператора със служебна усмивка винаги ще ви намери причина да не стане на момента, а по-късно, когато Вие няма да сте на разположение – зает с други проблеми от съвремието.
Един ден ще се окаже че управителя го няма, друг път софтуера няма да има връзка с главния терминал на оператора. Трети пък ще ви трябва кръщелното на баба ви за да докажете, че сте нейна наследница, а тя ви е завещала важни документи свързани с края на света…
Всъщност начина да прекратите договора е като си платите оставащите сметки до края на договора. Обаче това не може да стане веднага, а ще трябва пак да дойдете в офиса и да си платите последната такса. А пък има голяма вероятност, като дойдете „последния път”, да се окаже че сте закъснели с няколко часа и ЧЕСТИТО! – сдобили сте се с нов договор за една година.

Накрая най-вероятно или ще си хвърлите телефона в някоя река или ако той ви е подарък от близък човек, ще извадите сим картата и ще я изгорите в ритуална атмосфера.

Ето какъв е най-лесния начин да поставите край на този неравноправен:

СПРЕТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ СМЕТКИТЕ!!!!!!!!!

Няма нищо страшно в това. Първо ще Ви пуснат няколко напомняния. После ще ви спрат обажданията. После ще анулират картата Ви. После ще получите писмо, че имате неустойка, която всъщност е в размер на оставащите ви абонаментни вноски до края на договора. А най-хубавото е, че след като са минали няколко месеца от както картата ви е спряна, забравена или дори номера даден на някой друг, договора всъщност не съществува и е отдавна прекратен. А сметката ви вече е сложена в папка „Сметки за отписване” и е малко преди да бъде сложена в папка „За съд”.  
Но някъде до към 6-тия месец идете си я платете, защото след тая папка има друга папка...


Сега си отговарям на въпроса който толкова ме мъчеше преди двайсет години
„защо американците се оплакват от телефонния си оператор и наричаха телефонните компании fucking thieves” аз се чудех какво толкова се оплакват, като си имаха избор от ТРИ различни телефонни оператора (тогава още нямаше мобилни мрежи, та дори и интернет). Тогава ние си имахме само БТК и тя бе 100% държавна. Боже! Те ако знаеха какво е ТОПЛОФИКАЦИЯ, или пък КАНАЛ1!


Каква ирония!!! Това за което някога мечтаехме, сега ни преследва в реалността.

Хора, тази публикация не е агитация за анархизация на тази нация. Напротив гражданите трябва да спазваме правилата на този свят.
Не може да не си плащаме парното, защото смятаме че ТОПЛОФИКАЦИЯ ни ограбва. Защото дори това да е истина, ние трябва да уважаваме тази полу-държавна институция, в която акционери са всички абонати и всички граждани на страната. Видяхте ли как с лека ръка прибраха папките „за съд” и ги обявиха от другата страна на финансовия баланс. И всъщност милионите, които дължаха недобросъвестните абонати бяха платени от нас – техните съседи.


Не може да не си плащаме данъците, защото смятаме че правителството си купува яхти с парите ни или пък, че не трябва да храним депутатите с кебапчета. Та нали за да имаме осветление и чистота по улиците, да има къде да учат децата ни и да ни пазят ченгетата – о, не това беше лош пример. Знаете какво имам предвид – държавата е наша и ние ни нямаме друга. Всъщност – Държавата това сме ние.

Мобилните оператори са друга приказка. Още преди двадесет години го знаех, но не го разбирах до сега.


6 коментара :

  1. @автора
    предполагам си чувал за фирмите за събиране на задължения. Да, тези същите, които без особен напън могат да ти наложат запор на заплатата и да те осъдят, а като те осъдят, освен, че ще платиш неплатената сума, ще се наложи да платиш и съдебните разноски по делото.
    друг път помисли преди да даваш необмислени съвети на хората...

    ОтговорИзтриване
  2. Да и работи. Между другото става и с БТК. За съжаление това е най-безболезнения начин:)

    ОтговорИзтриване
  3. @vladi помислил съм и за това - чети внимателно!
    смятам че за 50-80 лв сметка, каквато се натрупва за няколко неплатени абонаментни такси до края на договора ти едва ли някой ще бърза да те съди. Пък и тази процудера отема повече време от това което съм препоръчал.
    @krizt и аз съжалявам, че се налага по този начин да действаме. Наистина не ми се искаше да е така.

    ОтговорИзтриване
  4. Стефан, публикувам тук моята история с надеждата да ми дадете съвет как да постъпя, защото аз самата не знам. Преди година и половина си купих телефон на изплащане от мтел. трябваше да плащам 50 лева на месец, в които влизат и 15 лева интернет, в продължение на 2 години. Всичко вървеше по план, докато не се случи големият гаф с пропадането на системата им за 4-5 месеца, след който на един път ми дойде огромна сметка, която аз и до днес не мога да покрия. миналото лято ми спряха телефона, за непратени сметки,а таксата от 50 лева всеки месец продължи да тече. Преди 2 седмици разбрах, че номерът ми е даден на друг човек. Та сега се чудя - при условие, че аз имам до октомври да изплащам 50 лева на месец, как така става, че ми дават номера на друг. Вярно е, че не съм плащала от май месец насам, но, ако утре отида и си платя всички задължения, тогава какво ще направят? Ще вземат номера ми от човека, на когото са го дали преди 2 седмици и ще ми го върнат или какво? Нямам представа каква е сумата, която имам да им давам...сигурно вече е около 1000 лева, които честно казано не знам как ще събера и дам на един път. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да постъпя? Иска ми се да избегна частта със съда...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здр Анна,
      Благодаря за коментара и че се обърна тук за съвет. Аз не съм юрист или най-подходящия съветник, но може и някой друг да се включи.
      Според мен в твоя случай най-вероятно вече е подаден иск за събиране на вземания, но щом не си получила такава информация, вероятно се мотае на някое бюро...

      До колкото разбирам си си купила хубав телефон, с още по-хубав абонаментен план на изплащане към оператора. За мен това не е удачен вариант за покупка на стоки в пакет с услуги защото така се ангажиращ с две задължения в едно и рискуваш както в твоя случай да ги загубиш и двете.
      По-добре е да си вземеш потребителски кредит от банка и така да си платиш техниката, а на мобилния оператор да си плащаш таксите. Така взимаш един продукт от банката (която е специализирана в такива неща) и друг продукт от мобилния оператор. На всеки отделно плащаш сметки и ако по някаква причина не можеш да си плащаш някоя от услугите рискуваш да загубиш само нея, а другата си я запазваш.
      Както и да е. Ако изплащаш телефон с договор за две години, а си изплатила вече една, означава че остатъка по кредита за телефона и абонаментните такси до края на договора ще са ти около 600 лв (12месеца х 50лв). По добре намери начин да си ги платиш още преди да си получила покана от съдебен изпълнител. Така ще приключи всичко и всички ще са щастливи - мобилния ще си е взел парите, а ти ще си се отървала от договора.
      За стария си номер няма начин да го получиш (поне не от този оператор).
      Желая успех!

      p.s.
      И внимавай с изкушенията които ти предлага живота...

      Изтриване
  5. Много благодаря! Особено за последния съвет! :))
    Сигурна съм, че нещата се нареждат по най-добрия за мен начин. Може би просто ще отида в мтел и ще попитам как да направим, за да си получат парите и да са доволни и двете страни. Мерси още един път! :))

    ОтговорИзтриване