03 март 2010

Честит празник българи

Честит празник на всички българи (свободни или не)

Всъщност това трябваше да е коментар на поста на поста на Krizt но стана доста пространен и едва ли някой ще го чете там.

Този поглед на "освобождението" е много на място в такъв момент. И от гледна точка на външната политика, и от гледна точка на самосъзнанието на всеки.
Когато се огледаме в какъв свят живеем, трябва да видим истината, че в края на крайщата ние сме само мравки, които играят своята роля в общата схема.
Това е част от живота, бизнеса, политиката и на всички нива от общественото развитие.

Ние Българите трябва да спрем да си мислим че сме най-важните на света


На този етап от общественото си развитие ние сме само човешки ресурс, който върши своята роля за благоденствието на вече развитите корпорации и световни управляващи - и в бизнеса и в политиката.

Това не е антиглобалистичен писък! просто така е устроен света.

Всяко нещо което правим, колкото и да ни е от полза - два пъти повече е в полза на някой друг. Когато си купим вафла и се насладим на вкуса и, някой в магазина печели от това, някой в завода, също печели, ако имаме късмет вафлата да е произведена от естествени продукти можем да кажем че и някой фермер печели. Освен това всички по-веригата имат работа, получават заплати и имат възможност да си купят вафли.
Това е в общи линии съвременната хранителна верига на човечеството.
Е, ако ние сме на дъното и само ядем, вафли без да сме ги изработили, а някой ни ги е подхвърлил, неговата полза от това ще бъде да му се по почувства добре от факта че ни е спечелил на своя страна. Ако този някой ни даде работа и ни научи сами да печелим средства за вафли, ние ще сме му още по-благодарни, защото сме стъпили на едно ниво по-нагоре по веригата. ако имаме шанса да направим собствен цех а производство на вафли, и започнем да даваме работа на други бедни хора, ние ще сме много щастливи от факта че сме още по-високо по веригата, че даваме работа на хора, че консумираме вафли с хайвер и може би...
На този етап от социалното си развитие дали ще си спомняме за един дето ни е помогнал някога? разбира се, защото той винаги ще бъде края нас - нали за това ни е помогнал, защото сега ние работим пак за него, а той е много по-значим от нас и яде не вафли, ами такива като нас.
Всеки си заема мястото в хранителната верига и се стреми да върви нагоре, но винаги има някой над него.

В България хората са само ресурс, който консумира продукти и услуги създадени от някой, който чрез тях ни подава ръка да излезем от блатото, в което сме и утре да сме нещо повече. Ресурс който не произвежда нищо за себе си освен сладката вафла, която всъщност е малка част от тортата на големите.


А защо празнуваме Освобождението ли? прочетете в някой друг блог.

Честит празник Българи!

4 коментара :

  1. Честит празник! Май изборът ни е само, кой точно да ни изяде и дали ще ни яде сурови или първо ще минем обработка:(. Все пак понякога си струва да се борим и за това.

    ОтговорИзтриване
  2. разбира се. Това е демократичната част на нашия живот.

    ОтговорИзтриване
  3. Като схема на разсъждение - нелошо, абстрахирам се от грубо материалното и поради това привидно рационално обяснение, но кой знае защо, това което ям не ми го подхвърлят, а карат да плащам....И най-веселото е,че много често плащам едно, а ми "подхвърлят" някой китайски сурогат, или кремвирш от не-месо :))

    ОтговорИзтриване
  4. Хубаво е човек да не разчита на това да му потхвърлят нещо за да се нахрани. Това говори че не е на най-ниското ниво. А това какво яде, къде си го купува или дори къде живее е плод на най-съкровенното му право - да избира.

    ОтговорИзтриване