27 септември 2009

Клошари 2


Снимка: в.Марица

Днес пак видях онези клошари.
Онези младите, които си бяха още семейство и търсиха „съкровища” в кофите. Външния им вид бе по-различен от преди. Половин година по-късно изглеждаха сякаш живота им е отнел 5 или повече години.
Лицата им бяха много бледи, хлътнали и почти прозрачни.

В погледа им обаче имаше същия блясък от преди – изглежда се обичаха и бяха изключително близки и зависими един от друг. И в същото време независими от никой.
Въпреки всичко което преживяват – изглеждаха щастливи. Много по-щастливи отколкото нормално семейство с няколко кредита, деца, тъщи, бъдещи планове и заплахи.
С безгрижието си към необходимостта да поддържат и развиват обществен статус те живеят на друга планета, каквато сами са си създали.
Свят – лична вселена, каквато всеки човек си е мечтал някога да си създаде и да живее.

Хората сме социални животни и като такива имаме вътрешна необходимост да се изтъкнем в обществото, така че да бъдем уважавани по един или друг начин.
когато обаче живота ни завърти в своя вихър, голяма част от амбициите и мечтите ни остават на заден план и мнозина от нас се превръщат в роботи, които само изпълняват обществените си функции за да задоволят битовите си нужди.

Каква ирония! Колкото повече се интегрираме в обществото, толкова повече загубваме своята същност. Колкото повече се опитваме да се наложим над останалите толкова по-зависими от тях ставаме. Колкото по-високо летим, толкова по-отвисоко можем да паднем, когато нещата се сринат.

Дали клошарите са избрали да летят само в своя свят? Дали са имали избор всъщност? Дали ...

Според статията от вестник Марица, причините са много и най-различни. Резултата обаче е страшен - мизерен живот, който е обречен да свърши скоро...

Дали има клошари, които изплуват и оцеляват? А дали да изплуват значи да тръгнат по пътя на останалите обществени животни и да се превърнат в маса?

Отново онази ирония, дето подсказва "за какво живеем?" А отговора е различен за всеки от нас, защото във всяка вселена правилата са различни....

3 коментара :

  1. Интересно е това умилително-сантиментално отношение към клошарския бит, но едва ли тези хора въобще биха разбрали за какво им говориш, ако се случи да го изкажеш пред тях. Е, тези, които го разберат, ще решат, че просто им се подиграваш.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара Алиса - накара ме да се замисля, но слава богу нещата, които виждам и описвам няма как да стигнат до тези хора, нито пък има начин те да разберат гледната ми точка.
    По скоро, темата ми е въпрос към останалата част от човечеството и в частност към мен самия.
    Ако слабите и бедните страдат от обществената рецесия (намаляване на жизнения потенциал) то богатите и власт имащите се радват предимно на благополучие и дори не забелязват проблемите на другите хора.

    Интернет и уникално място, където това раздалечаване между класите може да се намали и обърне хората едни към други.
    Това е една утопия, която може да се постигне точно в кризисни времена, когато хората преосмислят живота и ценностите си...

    ОтговорИзтриване