25 юни 2009

На къде върви България

Преглеждайки Интернет пространството всяка вечер - новините, свободните публикации и някои любими места, браузвайки насам-натам из нета, неминуемо стигам до извода, че изключително много публикации има в подкрепа на десните партии в лицето на Синята коалиция.
От един бърз преглед на Свежите заглавия - в сериозните часове на деня, можем да отразим поне 1 на всеки 4-5 публикации, която е свързана със Синята идея.
Този резултат го отдавам на факта, че активната част от населението в интернет, определено е ориентирана към демократичните идеи проповядвани от сините.

Статистиката за навлизането на интернет в българските домакинства показва, че около 1.5 млн българи ползват (или имат възможност за достъп) интернет. Посочената статистика обаче изхожда от факта, че всяко домакинство се състои от средно 2,3 човека. Това означава, че в тези 2.3 човека около ~0.8 "човека" за пенсионери, които в по-малък процент ползват интернет, ~0.6 % са деца до 18 години, които се интересуват от други работи.
Така обработените данни показват, че активната част от населението, които ползват интернет, са около 550000-580000 човека. Замисляйки се над въпроса, колко хора са активни потребители на интернет, оценявам че може би 90% са само пасивни потребители на информацията от интернет. Е, може би 10-15 % от тях допринасят с малко за обогатяването на интернет публикациите със своите коментари, но за съжаление, като чета коментарите по най-популярните блогове, не мога да кажа че голяма част от коментиращите могат да се определят като "качествен материал" (в смисъл, че те повече се заяждат и търсят място за избиване на комплекси).

От горните сметки стигам до убеждението, че активната част от хората които "създават" българското интернет общество са около 58000 души, които поддържат своето лично присъствие в интернет.
Четейки и ровейки се из профилите на хората които пишат в нета, с прискърбие установявам, че голяма част от тези хора живеят извън пределите на страната. Това е добре за тях, съдейки действителността с която се сблъскваме ние тук.
За хората, които живеят в развитите общества, няма толкова силно значение това, къде физически се намират, защото технологиите и по-високо ниво на културно и интелектуално развитие в онези страни, ги прави Граждани на света.

Ако приемем, че може би 15-20 % от пишещите в българското интернет пространство са извън страната, онези, които остават тук са около 50000 души.

Ако се върнем на съдържанието на интернет информацията, която ежедневно се публикува, можем да определим около 40% от публикациите като спам с забавна/комерсиална цел; 20% като лични споделяния и изкуство; 7-8% технологични новини; 10-15% общи новини от деня; 10-15% са в подкрепа на сините, и може би 5-10% публикации свързани с ББ,Яне и близки до БСП формации, които само бълват помия и вероятно са платени и поддържани от много малък кръг професионалисти.
Анализирайки горните статистики стигам до убеждението, че от 50-60000 пишещи в нета, около 10000 души открито подкрепят Синята идея.
Това е добър процент нали?
Ако го съотнесем към общия брой гласуващи е добра перспектива, нали?
Но не можем нали? Жалко!
В България на Евро изборите2009 са гласували 2601000 души, от които 25000 са объркали нещо с вота си и определено не са качествен материал.
Сравнявайки резултатите от гласуването с анализите за интернет обществото, картината е жалка - нали?
Единствената надежда за тази държава ми остава във факта, че интернет обществото се разширява право пропорционално на разширяването на достъпа на хората до интернет, и съдейки по това, че всяка следваща година, все повече хора имат достъп до интернет, се моля че след още 8-10 години "качеството на материала" в страната определено ще върви нагоре.
Жалкото обаче е че, качествените хора пък напускат страната със същите проценти на развитие.
Значи за това напоследък бавно загиващото власт-имащо общество прави всичко възможно хората да не могат да гласуват в чужбина - или поне в онази чужбина, в която живее наистина качествения материал.

P.S.
- Всички статистически данни и анализи са лични интерпретации от моя опит и наблюдения. Има голяма вероятност вижданията ми силно да са изкривили данните и те да не са представителни за повечето хора. Силно се надявам обаче, хората които четат това да гледат през моята призма, и съдейки по статистиките по-горе, твърде вероятно е надеждите ми да се сбъднат.
- Под термина Качествен/Некачествен материал нямам предвид никой конкретно, и смятам всички сме Качествени докато не направим живота си некачествен или не допринесем с нещо обществото около нас да понижи своето качество.

Няма коментари :

Публикуване на коментар